Het is wetenschappelijk bewezen dat vlees onmisbare voedingstoffen bevat. Vlees zorgt ervoor dat wij in een hap een groot aantal belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar ook de vorm van deze voedingsstoffen in vlees maakt dat het lichaam ze gemakkelijk opneemt. Toch blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse consument zich nauwelijks hiervan bewust is. Het is dan ook zeer belangrijk om de voedingswaarde van vlees onder de aandacht te brengen bij uw klanten.
Waardevolle voedingsstoffen
Vlees bevat veel waardevolle voedingsstoffen: eiwitten, vetten en verschillende vitamines en mineralen. Deze stoffen zijn belangrijk voor de opbouw van onder andere onze botten en spieren, en voor de celdeling. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat sommige van deze voedingsstoffen niet in plantaardige producten te vinden zijn. Hierdoor levert vlees een belangrijke bijdrage aan een evenwichtige voeding
Vetten zijn nodig omdat deze energie opleveren voor het lichaam. Bovendien voorzien vetten het lichaam van de in vet oplosbare vitamines A, D en E. Met het oog op onze gezondheid is het belangrijk om op de hoeveelheid vetten te letten. Het vetgehalte in vlees varieert. Zo zou varkensvlees altijd vet zijn. Dat is een misverstand. Er zijn magere, gemiddelde vette en vette soorten. Varkensvleessoorten als hamlappen, fricandeau, oester en schnitzel zijn mager. Een aansprekend voorbeeld voor uw klanten: een ongeplaneerde schnitzel bevat even weinig vet als een stukje rosbief met hetzelfde gewicht.
Unieke bron van ijzer
Mineralen spelen een belangrijke rol bij allerlei processen in ons lichaam. Het bekendste mineraal is ijzer. Vlees bevat een vorm van ijzer dat in vergelijking met ijzer uit plantaardige producten gemakkelijker door ons lichaam wordt opgenomen. Eén ons biefstuk bevat evenveel ijzer als twee kilo spinazie. Een extra stukje vlees kan daarom helpen om weerstand op te bouwen en om klachten te voorkomen die optreden bij ijzergebrek, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.